Manuele therapie

WAAROM KOOS IK NOG VOOR SPECIALISATIE IN DE MANUELE THERAPIE?

Na mijn 5-jarige opleiding aan de Universiteit Gent had ik al een groot arsenaal aan vaardigheden en kennis om aan de slag te gaan binnen de revalidatiewereld. Maar voor het behandelen van rug- en nekpatiënten had ik het gevoel dat ik toch nog iets tekort kwam. Daarom besloot ik nog 1 jaar verder te studeren en me in te schrijven voor de master na master opleiding “Manuele therapie” aan de Universiteit Gent. Dat jaar hadden we wekelijks elke donderdag en zaterdag les en leerden we verschillende nieuwe mobilisatie- en manipulatietechnieken in, verbeterden we ons klinisch redeneren door samen veel casussen van patiënten te bespreken onderling en met de professoren. Zonder deze opleiding zou ik vandaag de dag niet staan waar ik nu sta en voel ik me veel meer bekwaam om deze patiënten verder te helpen.

Na twee jaar werken in de praktijk heb ik ook de privilege gehad om te mogen starten als praktijkassistent van de opleiding “Manuele therapie” en ben ik doorgegroeid tot docent in het vakgebied “Neuro”. Binnen dit domein kaarten we alles aan omtrent onderzoek en behandeling van discus hernia, neuropathische pijn, kanaalstenose, carpaal tunnel syndroom etc. kortom alles wat te maken heeft met zenuwstelsel in het menselijk lichaam.  De combinatie van werken met patiënten in je eigen praktijk en werken met studenten en docenten om ons vak nog beter te maken is een droom die werkelijkheid geworden is en zorgt ervoor dat ik blijf verder studeren en geïnteresseerd blijf in het vak!

WAT IS MANUELE THERAPIE?

Manuele therapie is een specialisatie binnen het domein van kinesitherapie waarbij men zich verdiept in de relaties tussen spieren, gewrichten en zenuwen binnen de wervelkolom en extremiteiten. Een manueel therapeut(e) heeft de vaardigheid en ervaring om de patiënt adequaat te onderzoeken, de anamnestische en klinische gegevens te interpreteren en daarop een individueel aangepast behandelplan op te stellen. Tijdens het onderzoek wordt steeds getracht de oorzaak van de symptomen te achterhalen en dit binnen een bio-psychosociaal model als ook een oorzakelijke behandeling uit te voeren. Het heeft namelijk geen zin om enkel symptoombehandeling te doen en de oorzaak van het probleem niet weg te nemen.

WELKE TECHNIEKEN GEBRUIKT DE MANUEEL THERAPEUT?

De manueel therapeut(e) heeft een groot aanbod aan technieken die variëren tussen mobilisaties, stretchtechnieken, harmonische mobilisaties, neurogene mobilisaties, triggerpunttherapie. rug -en nekscholing, graded activity, pijneducatie etc.

Wat een manueel therapeut onderscheid van een kinesitherapeut zijn de manipulaties. De manipulaties van een manueel therapeut zijn zachte, eindstandige manipulaties die kunnen gepaard gaan met een geluid, de befaamde “krak”. Deze manipulaties worden als zacht en aangenaam beschreven en omvatten geen lange hefboomtechnieken.
De eerste consultatie neemt 45 min tot een uur in beslag waarbij eerst en vooral ten gronde uw probleem wordt bevraagt en onderzocht, ten tweede een aangepaste behandeling wordt ingesteld.

WELKE KLACHTEN KUNNEN MET MANUELE THERAPIE BEHANDELD WORDEN?

  • acute en chronische nek-en rugklachten
  • hoofdpijn
  • uitstralende symptomen t.h.v. arm of been
  • acute blockades van nek of rug
  • houdingsgerelateerde klachten
  • klachten t.h.v.  het kaaksgewricht
  • uitstralende pijn vanuit spieren

CONTACTGEGEVENS:

  • TELEFOON: 03/777 95 11
  • GSM: 0468/207 607

Bij laattijdige annulatie van uw afspraak of no-show wordt de behandeling aangerekend zonder tussenkomst van de mutualiteit. De annulatie wordt als laattijdig beschouwt als de dag van uw afspraak annuleert.

Body Balance

Enjoy life.

Share This